Näitus ja sündmuste sari "Haiguste ravi. Kontrollitud." Vaal galeriis ja SENSUSE kureerimisel 18.01-26.02.2022


Haiguste ravi. Kontrollitud. 

Näitus ja sündmuste sari


18.01.–26.02.2022
Vaal galerii

nüüd Telliskivi Loomelinnakus
Telliskivi 60A/5, Tallinn
Graafiline disain: Tanel Kalaus

18. jaanuarist on Vaal galerii uutes ruumides Telliskivi Loomelinnakus avatud näitus „Haiguste ravi. Kontrollitud.“, mis kümne eesti kunstniku uute teoste ning videointervjuude kaudu kõneleb vaimse tervise teemadel. Näitust saadavad vestlusõhtud ja filmiõhtu, kus kunstnikud ja kliinilised psühholoogid ning psühhiaatrid arutlevad loomise ja loomingu mõjust psüühikale.
 
Kõiki tabab aeg-ajalt paha tuju või muretsemine, kuid vahel võivad meeleolu ja motivatsioon alaneda depressioonini ning pidev mure võib viia väljakannatamatu ärevuseni. Tõsine trauma võib juhtuda ka kõige toredama inimesega.

Kunstnike suurem avatus kogemusele seab ka suurema väljakutse psüühikale. Psüühilisele kogemusele vormi ja värvi andmiseks on erinevaid viise. Selline väljendus võib ise kanda kunstilist tähendust või inspireerida uusi teoseid. Nii on Ülo Kiple irratsionaalne, seintele kirjutatud mõttekäik „Haiguste ravi. Kontrollitud.“ toonud talle Eesti esimese grafitikunstniku tiitli ning olnud laulude, novellide, filmide ja näidendi aluseks. Muuhulgas jäljendas tema tööd Tartus Sõpruse silla pastišš „Kunstniku edu. Kontrollitud.“

Kunstnikud kujutavad just selleks näituseks loodud töödel oma kogemusi ja psüühilisi probleeme, väljendades toimetulekuviise ja kohanemisvõimet. Näitus läheb aga muljest ja oletusest kaugemale, lastes kunstnikel videointervjuudes privaatselt avada isiklikke psüühilisi väljakutseid ja loodu tausta. „Teeme kunstisaalist psühhoteraapiaseansi või – nagu Ülo Kiple tegutsemise ajal oleks öeldud – „hullumaja“,“ selgitab näituse kuraator, kliiniline psühholoog ja psühhoterapeut Katri-Evelin Kalaus.

Näitus arutleb, kas teos on kunstnikule erinevate psüühiliste seisundite ja probleemide käsitlemise viis või pigem isiksuslik eneseväljendamise vajadus. Kas loomine on eneseteraapia ateljees ning kunstisaalist saab siis palat? Kuidas saab kunstnik oma loomingu kaudu distantseeruda traumakogemusest või tuua leevendust ärevusele ja alanenud meeleolule? Kuivõrd on kunstivaatlejal võimalik kunstniku probleemidega samastuda, saada leevendust ja tuge igapäevaeluga toimetulekul?

Näitusel ning vestlusõhtutel ja filmiõhtul arutlevad kliinilised psühholoogid ja psühhiaatrid koos kunstnikega loomise ja loomingu mõjust psüühikale. Näitusel osalevad kunstnikud Alice Kask, Kaupo Kikkas, Laurentsius, Maarit Murka, Per William Petersen, Sirje Petersen, Tiit Pääsuke, Kadri Toom, Jaan Toomik ja Alar Tuul.

 

Näitus on avatud 18. jaanuarist. Näitus jääb avatuks 26. veebruarini T–R 12–18,
L 12–16
 aadressil Telliskivi 60A/5 (hoone parkimisplatsi poolses küljes).

Osalevad kunstnikud: Alice Kask, Kaupo Kikkas, Laurentsius, Maarit Murka, Per William Petersen, Sirje Petersen, Tiit Pääsuke, Kadri Toom, Jaan Toomik, Alar Tuul

Kuraator: Katri-Evelin Kalaus, kliiniline psühholoog, psühhoterapeut, Psühhiaatria ja psühhoteraapia keskus SENSUS

Näituse kujundaja ja kaaskuraator: Madis Liplap, õppejõud, sisearhitekt, Kõrgem Kunstikool Pallas, Stuudio 100

Vestlusõhtud ja filmiõhtu:

Kunstnikega vestlevad kliiniline psühholoog ja psühhoterapeut Katri-Evelin Kalaus ja psühhiaater Katrin Orav (Psühhiaatria ja psühhoteraapia keskus SENSUS).
Vestlusõhtutel osalejate koosseis võib muutuda. 

Osalemiseks on vajalik kehtiv vaktsineerimispass või tõend koroonaviiruse läbipõdemise kohta. Täiendav info ja piletid Fientas.

Täname:



Lisainfo ja päringud:

Vaal galerii
Telliskivi 60A/5, Tallinn
5302 8766  
galerii@vaal.ee

Visuaalides kasutatud materjalid: K.-E. Kalaus, foto „Kogemata I“; Ü. Kiple, grafitisõnum „Haiguste ravi. Kontrollitud.“ (allikas: Vikipeedia, V. Päärt „Ajukirurgi uus patsient“ Postimees, 28.04.2018, lk 3); tundmatu kunstnik, pastišš „Kunstniku edu. Kontrollitud.“ (Tartu, Sõpruse sild; allikas: Vikipeedia); Rahvusvaheline haiguste klassifikatsioon - RHK-10

IMAGO